Prolog druhý - Město

Toto jaro bylo na Brožov milé. Zima byla mírná, oteplení pozvolné a vypadá to, že se bude dobře dařit sazenicím vinné révy, dovezené z Dahiru. Od moře vál příjemný vlahý vítr a slunce se pomaličku přehouplo přes poledník...

Pan místodržící se podíval na rozpracované složky, které potřebují vytřídit do kartotéky. Jeho ruka neklamně nahmatala v kartotéce oblíbenou lahev Galmorského přívlastkového a po krátkém plop! se dal místní vládce do práce.

Po založení Obranného Svazu Svobodných národů - za což patří poděkování Alastairovi z Kaladoru a Shatazovi…mno, teď už asi z Brožova - začal Brožov žít ještě trošku obchodně, pestře a…na vkus pana místodržícího poněkud hlučně, za což rozhodně patří poděkování panu Shatazovi. Jak se říká, vlajka a sláva Brožova jde pěkně nahoru a hezky plápolá v mořském vánku.

Růst přináší samozřejmě peníze a peníze přinášejí bankéře, a ti přinášejí…jitrnice a tuřín? Zřejmě Brožovská specialita, avšak to už dnes nikoho nepřekvapí. Oproti hluku z loděnic bylo občasné kvíknutí prasat příjemně rurálním prvkem v tomto živém, rostoucím městě.

To byla ta slunná část. Bohužel Brožov má i svou stinnou stránku - a tím není myšlen zrovna příkop ve dvě ráno.

Zprávy z Hvozdu byly poslední dobou poněkud znepokojivé. Klesající stav zvěře, záhadně mizející lidé a velice, velice vyhýbavé odpovědi a zprávy z řad pověřených. "Nemilé, velice nemilé…."

Při pomyšlení na Hvozd zabloudil pohled místodržícího na složku v kartotéce, označenou Drakem. "Povolení ke stavbě malé, hraniční pevnosti za účelem zvýšení bezpečnosti na obchodních stezkách" bylo nadepsáno na posledním lejstru, které do dané složky pan místodržící zakládal. "Třeba to dobře dopadne a vše se uklidní…Inu, zažádali o to sami a to, že na chvilku zmizí z města vadit nebude - ostatně po tom, co předvedli s Orby Osudu bude lepší to celé nechat maličko vychladnout. Kdo ví, třeba zlepší svoji reputaci - a když ne, tak mi aspoň nebudou krvácet na prahu."

Pan místodržící si nalil další sklenku vína a spokojeně se usmál. Náhle se ale pozvedl mocný poryv větru a shodil číši vína, která se vylila na dokumenty, umístěné na stole. "U Stroje, co se to děje…" podivil se, když sušil utěrkou depeše a oznámení, nesoucí pečeť klanu Harsa a gelreánské orlice, třímající kotvu.

Poté vykoukl z okna a zamračil se. V dálce na moři šlo vidět velkou, temnou bouři, pomalu se blížící k Brožovu.

"Okamžitě svolejte Městskou radu. Tohle není obyčejná bouře!"